Още веднъж благодаря за изчерпателните отговори! Всичко добро!
Явно приятелката Ви е запозната с нещата. Потсетете я да ползва чл.69, ал.1, т.2 или т.1. За два месеца работа са идеални
Много благодаря!
А в такъв случай след това аз ще имам ли право на обезщетение за безработица, щом договорът е срочен? Не искам да оплескам нещо и после да бера ядове. Мислех изобщо да не се занимавам с борси като напускам, защото в този случай обезщетението е смешно.
Здравейте!
Не знаех как точно да формулирам заглавието, надявам се да получа отговор.
В момента съм в предизвестие, напускам по взаимно съгласие. Не мислех да търся друга работа за момента, понеже съм предвидила курсове. Но моя приятелка ми предложи да ме назначи при нея, защото ѝ е нужен човек за това, което работя в момента. Но ѝ трябвам само за два месеца. След това щяла да ме съкрати. Да, обаче аз не искам да си навличам неприятности след това, защото ще излезе, че един вид ме е назначила фиктивно, за да взимам обезщетение за безработица. Тези два месеца не са ли недостатъчни, за да нямам проблеми? Има ли законово установен минимален срок, за който могат да те назначат преди да те съкратят? Не я устройва да ѝ свърша работата без договор или по граждански. Благодаря предварително!
Здравейте!
Искам да напусна работа, но единственото, което ме спира, е фактът, че няма да получавам пълния размер на обезщетението за безработица. Работодателят ми не е съгласен да ме съкрати, естествено. Споделих с мой познат и ми предложи да ме назначи в неговата фирма за месец и след това да ме съкрати, за да мога да взимам пълното обезщетение. Това възможно ли е? Няма ли някакъв по-дълъг срок, в който трябва да работя при него преди да ме съкрати? Освен това, има ли значение, че договорът ми ще бъде с 6 месечен изпитателен срок?
По код 12 е - карантина. Направо ми е мътна и кървава и се чудя накъде да хвана.
Първият болничен е за 30 дни и е издаден от хирургична ЛКК от болницата, в която лежах.
Наредба за медицинската експертиза
Чл. 13. (1) (Доп. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 17.08.2021 г.) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година. В посочените 14 дни, съответно 40 дни, не се включват дните за временна неработоспособност поради карантина.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 17.08.2021 г.) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК, с изключение на случаите на временна неработоспособност поради карантина.

(3) Когато болничният лист е издаден в нарушение на ал. 1 и 2, въпросът за временната неработоспособност се решава по реда на чл. 112 от Закона за здравето (ЗЗ).
Извинявам се, че задавам тъпи въпроси, но това не значи ли, че нямат право да ми анулират болничните?
Здравейте! Много ще се радвам ако някой се е сблъсквал с проблем като моя и може да даде адекватен съвет. Имам издаден болничен за периода 17.08 - 15.09.2021 г. Но докато бях в болничен се разболях от Ковид и ми пуснаха нов болничен за периода 09.09 - 22.09.2021 г. Септември ми изплатиха някаква сума, която разбрах, че е за периода 17.08 - 31.08, разделяли болничния на две, понеже обхваща два месеца. И от тогава се започна едно чакане на останалите пари и нищо. Звънях в НОИ и ми казаха, че болничните ми са отхвърлени, понеже било в разрез със закона да имаш издадени два болнични за един и същ период от време. Тоест, няма да ми изплатят остатъка от първия болничен и този за Ковид. Преразглеждали се, но щели да ги отхвърлят почти на 100%. Освен това били отхвърлени, понеже трябвало да се явя на комисия, тъй като двата болнични са без прекъсване. Никой не ме е викал на комисия, нито се е свързвал с мен по този повод. Какво мога да направя по този казус? Това е безумно просто. Режат ме с 22  дни болнични, в които съм лежала в болница с операция, а след това и официално карантинирана от РЗИ след положителен тест. А реално все едно ми казват, че тези болнични са фалшиви. Към кого да се обърна според вас?
Здравейте! Имам въпрос, свързан с попълването на касовата книга. Знам, че отпадна задължителното водене на такава, но от счетоводната къща настояват да я попълваме. И тук започват проблемите. Да допуснем, че започваме деня със 100 лева касова наличност. Тези 100 лв ги въвеждаме и извеждаме с бон всеки ден при започване и приключване на работа. В графа 1 - Начална сума в касата за деня трябва ли да пишем 100 лв, или ги пишем в графа 3 - Служебно въведени? Или ги пишем и в двете графи? В графа 9 - Общо налични в края на деня какво трябва да пише след като сме извели оборотните 100 лв и сме пуснали дневния отчет? Счетоводителката твърди, че в графи 1 и 3 се пишат тези 100 лв, но в графа 4 се пишат само 100 лв. Не съм съгласна, защото така в графа 9 остават 100 лв.
За да си сметнете обезщетението ще Ви трябват 24 фиша назад.
Имам ги, знам как се смята, просто в моите фишове не знаех коя сума се взима.
Търсите числото срещу което пише осигурителен доход (поне във фишовете от моята програма така пише).
Лошото е, че в моя фиш няма такова нещо.
Здравейте! Имам може би малко странен въпрос, но ще го задам все пак. Искам да си изчисля размера на обезщетението, но не мога да се ориентирам във фиша коя сума се взима при изчислението. Осигуряват ме на 1200 лв, но взимаме и бонуси, които също се облагат и започва мармаладът. Веднъж имам Заплата - 1200, след това За облагане - 1232.03, отдолу следват данъци, различни вноски и след това пише Общо 1428.96. Въпросът ми е коя от тези три суми се взима предвид при изчислението?